Koffie heeft een lange en rijke geschiedenis in zowel België als Vietnam en beide landen ontwikkelden unieke manieren om hun favoriete drank klaar te maken en te consumeren.
Van de cafés die de straten van Ho Chi Minh City kleuren tot de kleine koffieshops in Brussel, laten we de fascinerende koffiewereld in beide landen exploreren.
Hoe koffie voet aan wal zette in België
De Belgische koffiecultuur dateert van de 17de eeuw. Het eerste koffiehuis in Brussel opende haar deuren in het jaar 1615 en tegen het midden van de 19de eeuw pronkten er in onze hoofdstad al een slordige 300 cafes. Gezien de Belgische koloniale geschiedenis in Afrika, lesten we onze eerste koffiedorst met bonen uit Kongo en Rwanda. Op de dag van vandaag importeert ons land bonen vanuit de hele koffiebelt, inclusief onze Belvico bonen uit Vietnam.
Belgen adoreren hun kopje koffie en ondertussen is het een niet weg te denken deel in ons dagelijks leven. In 2016 was België nummer 8 in de lijst van “koffie consumerende landen”. Koffie werd zo belangrijk bij ons dat er vandaag in Vlaanderen alleen al 7 types koffie officieel als “regionaal product” benoemd worden.
In België is een kopje koffie een vanzelfsprekendheid bij het ontbijt. Ooit al eens stilgestaan bij de benaming “koffiekoeken”? De patisserie die bij de koffie wordt geserveerd. Alle eer aan de koffie!
Hoe koffie haar stempel kreeg in Vietnam
Koffie werd geïntroduceerd in Vietnam in de Jaren 1800, waar het vooral een drank was voor de rijke en Franse kolonisten. Naarmate de tijd vorderde, begonnen de Vietnamezen de unieke smaak en geur alsmaar meer te appreciëren en zette koffie zelfs een stempel op hun cultuur.
Als tweede grootste koffieproducent ter wereld, is het geen verrassing dat meer dan 3 miljoen Vietnamezen in de koffie-industrie werken. Vietnamese koffie is wereldwijd gegeerd en populair, mede omwille van de faire prijs in combinatie met de kwaliteit. Bij Belvico zijn we vastberaden om die kwaliteit, en de kwaliteit van de Vietnamese koffieboeren, nog meer op de kaart te zetten.
Vergelijkbaar met België, is ook in Vietnam koffie een belangrijk deel van de dagelijkse routine. Je vindt er typisch zogenaamde Vietnamese “stalletjes” met de plastic krukjes, op elke hoek van de straat, zowel op het platteland als in de grote steden. Elke provincie heeft haar eigen voorkeur in smaak en manier van koffie schenken en dat maakt de koffiecultuur in Vietnam mede zo uniek.
Een aromatische wake-up call
In België drinken we onze koffie meestal ‘s morgens. Niks zo heerlijk als de geur van een vers gezet kopje koffie bij het wakker worden. Net zoals de cafeïne ons ’s morgens een boost geeft, helpt koffie ons ook door ons namiddagdipje en verwarmt het ons tijdens de koude winterdagen. Vaak wordt de Belgische koffie die we op verplaatsing drinken, gemaakt met een espresso machine en dat levert een zeer smaakvol kopje koffie op!
Ooit al gehoord van de “Cafe Liégeois”? Zoals de naam voorspelt, werd deze unieke Belgische koffie uitgevonden in Liège. Aan de gebruikelijke koffie wordt Dubonnet -een soort wijn- en curaçoa -een likeur met sinaassmaak- toegevoegd. Een lekkernij die je in de meeste cafés kan bestellen.
Een andere populaire Belgische drank is een “dreupel”, meerbepaald een gin met koffiesmaak. Hier en daar vind je er een variant op waarbij de beroemde dreupel met een hete kop koffie, rietsuiker en slagroom wordt geserveerd: heerlijk én decadent!
Langzaam en toch sterk en zoet
De typische Vietnamese kop koffie wordt gemaakt met een donkere branding van de koffieboon en cichorei. De koffie wordt over een kleine metalen “phin” filter gegoten die je bovenop je kopje -of op z’n Vietnamees op je glas- zet. In tegenstelling tot wij Belgen, drinken de Vietnamezen de hele dag door koffie! Sommigen beweren dat de koffie langzaam zien druppelen in het glas iets meditatief heeft en dat het zorgt voor een aangename pauze in hun drukke dag.
Omdat Vietnamese koffie zo sterk is, voegen ze meestal gecondenseerde melk toe om de smaak te balanceren. Als je rondloopt in de Vietnamese straten, zie je de mensen met kleine teugen genieten van hun koffie tijdens een babbeltje of terwijl ze de omgeving in zich opnemen. Het geeft een relaxerende vibe aan het koffie drinken.
Naast de meest gebruikte druppelmethode zijn ook Ca Phe Coc of chocolade koffie en Ca Phe Sua Davertaald als koffie met melk en ijs, twee populaire soorten koffie. De chocolade koffie wordt net zoals de gewone Vietnamese koffie gezet maar met een extra toets pure cacao poeder als toevoeging bij de gemalen koffie. De “ijskoffie” leunt dicht aan bij wat wij kennen als een “ijs latté”. Verfrissend!
De koffiecultuur in Vietnam is uniek en tegelijkertijd gevarieerd; als je nu graag je koffie sterk en bitter of liever met melk en zoet drinkt, er bestaat sowieso een Vietnamese koffie die jouw smaak zal bekoren.
We raden jou warm aan om, als je in Vietnam bent, zeker eens een moment te nemen om te ontspannen in een lokaal cafeetje en te mediteren bij een “druppelende koffie”. En als je in België bent, bestel zeker eens een Café Liégeois of een Dreupel, het zal je niet spijten!
***
BRONNEN:
Comments